JuhoTuominen Tervettä järkeä!

Diabeteksen ehkäisystä kulusäästöä kuntatalouteen

Aikuistyypin diabetes on länsimaisen elämäntavan vuoksi yleistyvä sairaus. Sairauden lisääntyminen liittyy väestötasolla ylipainon yleistymiseen ja fyysisen aktiivisuuden vähenemiseen.

Suomessa diabeetikkojen sairaalahoidon aiheuttamat kustannuksen olivat jo vuonna 2007 1,3 miljardia euroa vuodessa. Mittakaavan vuoksi mainittakoon, että vihatun autoveron vuotuinen kertymä on selvästi tätä pienempi eli noin 850 miljoonaa euroa. Lisäksi diabetes aiheuttaa runsaasti epäsuoria taloudellisia menetyksiä sairauspoissaoloina sekä ennenaikaisina sairauseläkkeinä.

Diabeteksen ehkäisyn voidaan olettaa tuottavan merkittäviä säästöjä kuntien terveydenhuollon kustannuksiin.

Luin Diabetesliiton toimittamasta materiaalista Päijät-Hämeessä tehdystä kokeilusta. Siihen kerättiin potilaita, joilla todettiin diabeteksen esiaste eli heikentynyt glukoosinsieto. Potilaat ohjattiin perusterveydenhuollossa edullisiin terveyden- tai sairaanhoitajan vetämiin ryhmätapaamisiin. Näiden tapaamisten tavoitteena oli vähentää rasvan saantia, pudottaa potilaiden painoa ja lisätä liikuntaa sekä ruokavaliossa kuitujen määrää. Potilaat kokivat ryhmätapaamiset innostavina ja saivat samalla ongelmaansa arvokasta vertaistukea. Ryhmätapaamisten tuloksena puolella osallistujista glukoosinsieto normaalistui.

Euroiksi muutettuna kuusi kahden tunnin tapaamista 10 henkilön ryhmälle aiheutti kustannuksia yhteensä noin 1200 euroa.   

Tätä kulua voidaan verrata yhden aikuistyypin diabetekseen sairastuneen aiheuttamiin sairaudenhoidon menoihin, jotka ovat keskimäärin noin tuhat euroa vuodessa. Mahdolliset diabeteksen aiheuttamat lisäsairaudet lisäävät aikuistyypin diabeteksen vuotuisia kustannuksia 6000 euroon.

Sairauden aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä ei voi muuttaa euroiksi. Pelkät eurotkin huomioiden kuntien on järkevää panostaa diabeteksen ehkäisyyn ja säästää sen aiheuttamista myöhemmistä kuluista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat