JuhoTuominen Tervettä järkeä!

Onko Oulun kaupungin omistaman vuokra-asuntokannan tuotettava voittoa?

Oulun kaupunginvaltuusto linjaa syksyllä kaupungin omistajapolitiikkaa. Konsernihallinnon esitys sisältää muutoksen Oulun kaupungin omistaman Sivakka-yhtymä Oy:n asemaan. Esityksenä on laatia suunnitelma, jonka mukaan yhtiö maksaa omistajalle eli Oulun kaupungille tuottoa ensi vuodesta alkaen. Tämä tärkeä yksityiskohta poikkeaa aiemmasta linjasta.

Sivakan sosiaalinen tehtävä on tarjota kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja Oulun kaupungissa, mitä yhtiö on varsin onnistuneesti toteuttanut tähän asti. Samalla Sivakan tarjonta on yleisemminkin hillinnyt Oulun vuokramarkkinoilla muiden toimijoiden mahdollisuuksia korottaa vuokria.

Oulun kaupunki on suunnitelmassansa ottamassa askeleen samaan suuntaan kuin eräät muut yleishyödyllisiksi toimijoiksi luokitellut vuokra-asuntoyhtiöt, esimerkiksi ammattiliittojen ja eläkekassojen omistama VVO. Omistajille halutaan kerätä voittoa, mikä käytännössä tarkoittaa vuokrankorotuksia yhtiön asukkaille.

Isommassa kuvassa kunnallisen asuntoyhtiön vuokrakorotukset mahdollistavat muiden asuntosijoittajien edellytyksiä nostaa vuokratasoa korkeammaksi. Tämä puolestaan lisää paineita asumistuen ja osin toimeentulotuenkin korotuksiin. Tällainen kehityskulku olisi ymmärrettävästi kaikin puolin viheliäistä.

Viime vuosikymmenenä yleishyödylliset toimijat asuntomarkkinoilla näyttävät kehittyneen enenevästi voittoa omistajilleen tuottaviksi yhtiöiksi. Nämä yhtiöt on vapautettu kerätyn voiton verotuksesta. Koska näiden yhtiöiden toimintalogiikka lähestyy muita asuntosijoittajia, voi mielestäni aiheellisesti kysyä, olisiko yleishyödyllisempää alkaa maksaa veroa kerätystä voitosta.

Sivakka-yhtymä Oy:n tulee jatkossakin pitäytyä yleishyödyllisessä perustehtävässä eli kohtuuhintaisen vuokra-asuntokannan tarjoamisessa oululaisille. Voiton keräämiseen vuokralaisilta ei ole kestäviä perusteita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
esimerkiksi ammattiliittojen ja eläkekassojen omistama VVO. Omistajille halutaan kerätä voittoa, mikä käytännössä tarkoittaa vuokrankorotuksia yhtiön asukkaille.

Noinhan se tapahtuu muissakin säätiöissä ja yleishyödyllisissä verottomissa
vuokra-asuntoja tarjoavillakin. Esim.nuorisosäätiön ,SRK ym.
Pitäisikö niiden vuokra- ja asumistuilla kerätyillä tuotoilla rakentaa halpoja asuntoja? Mielestäni kyllä .Verovaroistahan nuo kerää tuottonsa.
Asumistuista ja esim.pienituloisilta Toimeentulotuessa asumismenotkin vielä päälle.
Asumistuissa kerätty jo 17 Mrd -05-17
lähde:MST/KL.
(Kepu 3 kautta,kok 1kauden)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei niin.
-Mutta kun Sosiaaliturvaan tulee rahat palkansaajien veroista,asumistukiinkin
niin miksi hallitukset suosii politiikkaa mikä nostaa vuokria ja samalla asumistukia?

Hallitukset nostaa Kiinteistö-,energiaveroa
ne siiretään vuokriin.Stvm nostaa asumistukea automaattisesti.
Ja tukiruletti on valmis.

Toimeentulotuessa asumismenot,asumistuki palautuu kelan kirstuun koska ne vähentää muita tukia mitä toimeentulotuen saaja ei saa.
Työmarkkinatuki,peruspäiväraha,perustulo,lapsilisät=Toimeentulotuki yhdelle 487e/kk

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.Ja tuo juju on ollut -94 lähtien .
-Lisätty nyt myös perustuloon 560e/kk.
Ne "pussikaljaa juovat laiskat työttömätkö" on niitä sossupummeja?
Moni luulee että nuo saa kaikki luettelemani tuet päällekkäin. Ei tosiaan saa kuin 487e/kk+9e/pv matkoihin 0 euron työnteosta.

-100e hyväksytään veronpalautuksista,ylimenevä osa vähennetään toimeentulotuesta
tuo laki tuli vasta-14.
Ennen ne vietiin kokonaan.

Jos 100 saa leskeneläkettä 7 500e/kk (tulojen mukaan)
IL
Niin ei ole monenkaan tiedot Kelan etuuksista ja työttömien tuista tiedossa.

Käyttäjän JuhoTuominen kuva
Juho Tuominen

Asumisen tuet ovat monimuotoinen ja kirjava järjestelmä, jossa osa ratkaisuista hyvästä tarkoituksestansa huolimatta aiheuttaa erilaisia seurannaisongelmia. Oma kirjoitukseni kritiisoi kaupungin suunnitelmaa siirtää osinkoina voittoa ulos yleishyödylliseksi luokitellusta yhtiöstä, jossa rahalla olisi käyttöä varsinaisen perustehtävän hoitamiseen jatkossa.

Pekka Pylkkönen

Olen itse yksi näistä lottovoittajista Helsingissä. Kaupungin vuokra-asunto meren rannalla on noin 500€ edullisempi kuin vastaava vapailta markkinoilta. Tämä ei kuitenkaan näy missään 'asumistukena' eivätkä tuloni vaikuta siihen mitenkään.

Olisi varmaan reilumpaa periä tästä markkinavuokra ja jakaa se 500€ vaikka veronalennuksina minun ja muiden vastaavassa elämäntilanteessa olevien kesken. Se että osa saa ylimääräisen, näkymättömän tuen on epäreilua ja markkinoita vääristävää.

Käyttäjän JuhoTuominen kuva
Juho Tuominen

Hyvä esimerkki tuen seurannaisvaikutuksista markkinoihin. Sinänsä kuntien sosiaalinen asuntotuotanto on perusteltavissa takamaan asumisen edellytykset pienituloisille. Ihmettelen vain miksi siitä pitää yrittää toisella kädellä tulouttaa tuottoa.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"Konsernihallinnon esitys sisältää muutoksen Oulun kaupungin omistaman Sivakka-yhtymä Oy:n asemaan. Esityksenä on laatia suunnitelma, jonka mukaan yhtiö maksaa omistajalle eli Oulun kaupungille tuottoa ensi vuodesta alkaen."

Googlella en löydä mitään juttua tästä asiasta. Mistä tuollainen esitys löytyy?

"Isommassa kuvassa kunnallisen asuntoyhtiön vuokrakorotukset mahdollistavat muiden asuntosijoittajien edellytyksiä nostaa vuokratasoa korkeammaksi. Tämä puolestaan lisää paineita asumistuen ... korotuksiin"

Yleisen asumistuen enimmäisasumismenot ovat 390 euroa Oulussa tänä vuonna. Niitä leikattiin 5 prosenttia tälle vuodelle. Joten yleiseen asumistukeen vuokratason nousulla ei ole vaikutusta, koska jo nyt kaikki saavat sitä enimmäismäärän. Toimeentulotuki on ongelmallisempi, ja vuokratason nousu väkisinkin nostaa sitä kautta korvattavia asumismenoja (koska leikkauksethan eivät ole koskeneet toimeentulotukea, siellä enimmäisasumismenot seuraavat todellista hintakehitystä). Eläkeläisten asumistuki on huomattavasti anteliaampi.

Oulun harvoja hyviä puolia muihin "suuriin kaupunkeihin" verrattuna on ollut kohtuullisempi vuokrataso, siitä pitäisi yrittää pitää kiinni.

Käyttäjän JuhoTuominen kuva
Juho Tuominen

Konsernihallinnon esitys jaettiin valtuustolle painotuotteena kesäkuussa, sähköistä versiota en ole hoksannut etsiä. Käsittely etenee syksyllä. Vuokratason nousu johtaa pidemmällä aikavälillä paineisiin korottaa erilaisia asumisen tulonsiirtoja, myös asumistukea.

Toimituksen poiminnat