JuhoTuominen Tervettä järkeä!

Oulun kaupunginvaltuuston kokous 25.9.2017

Oulun kaupunginvaltuuston maanantain kokouksesta iso osa käsitteli kuluvan vuoden talouden seurantatietoja. Asiassa ei tehty päätöksiä vaan kyse oli tiedonantoasiasta. Vuosi on siinä määrin pitkällä, että tilikaudesta 2017 voi tehdä suhteellisen luotettavia ennusteita.

Lyhyesti tiivistettynä Oulun taloudessa on tapahtunut pieniä positiivisia asioita verrattuna kuluvan vuoden talousarvioon. Verotuloissa on pientä parannusta ja toisaalta menopuoli on pysynyt hallinnassa. Työttömyys kaupungissa on edelleen valitettavan korkea ja näyttää laskevan hitaasti käynnistyneestä nousukaudesta huolimatta. Työttömyyden taso on edelleen korkeampi kuin suurissa vertailukaupungeissa.

Talouskatsauksen yllätys oli Oulun kaupungin lainamäärän kehitys, joka näyttää vuoden 2017 toteumaennusteessa poikkeavan huomattavan paljon talousarvion määrästä, onneksi parempaan suuntaan. Talousarviossa 2017 vuoden lopun lainamääräksi arvioidaan 797 miljoonaa euroa. Sen sijaan nyt esitellyssä ennusteessa kaupungin lainamäärä vuoden lopussa onkin 681 miljoonan euron tasolla. Lukujen erotus on siis kokonaista 116 miljoonaa eli kaupungin lisävelkaantuminen tilikaudella on varsin vähäinen odotettuun suhteutettuna.

Ennusteen poikkeama talousarvioista on siinä määrin iso, että pyysin kysymykselläni talousjohtajaa tarkentamaan asian taustaa. Keskeisiä syitä ovat olleet lainannostojen jaksotus ja kaupungin omaisuuden myynti. Oulu nosti aivan vuoden 2016 lopussa ison lainaerän, yhteensä 50 miljoonaa, joka kirjautuu vuodelle 2016 vaikka käytännössä vähentää vuoden 2017 lainanottotarvetta. Partnera Oy:stä Oulu nosti osinkoja yli 26 miljoonaa. Lisäksi kaupunki myy vuoden 2017 aikana maaomaisuuttaan yli 11 miljoonan arvosta. Yhteenlaskettuna nämä luvut selittävät ison osan poikkeamasta.

Valtuusto hyväksyi maanvaihdon sairaanhoitopiirin ja kaupungin välillä. Vaihdon seurauksena Tahkokankaan alue siirtyy Oulun kaupungille, mikä parantaa tulevien vuosien tonttimaavarantoa. Vastaavasti Peltolan alueella sairaalakäytössä oleva tontti siirtyy sairaanhoitopiirin omaisuudeksi.

Valtuusto pääsi kokouksessa kertaalleen äänestämään suljetuilla lipuilla. Tällä kertaa täytettiin tarkastuslautakunnan varajäsenen paikkaa, johon valtuutettu Lokalla oli eriävä esitys poiketen muiden ryhmien sopimasta ehdokkaasta.

Kokouksen ulkopuolella valtuustoa puhuttaa Sanginjoen ulkometsien suojelu, joka on jälleen kerran tulossa käsittelyyn. Oletettavasti tämä tapahtuu kuluvan syksyn aikana. Myös vuoden 2018 talousarvion valmistelussa tulee varmasti olemaan erilaisia poliittisia intohimoja herättäviä yksityiskohtia. Sen käsittely saa lisää vauhtia parin viikon kuluttua, kun kaupunginjohtajan talousarvioesitys julkistetaan 9. lokakuuta.       

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat