JuhoTuominen Tervettä järkeä!

Oulun Kaupunginvaltuuston kokous 13.11.2017

Maanantaina valtuusto kokoontui päättämään Oulun veroprosenteista tulevalle vuodelle 2018, listalla oli toki muitakin asioita samalla käsittelyssä. Varsinaisesti talousarvio 2018 päätetään muilta osin hieman yli viikon kuluttua 27.11. Budjettiasioiden käsittely tapaa nostaa poliittiset intohimot esiin ja kokoukset tämän vuoksi vaikuttavat aiempaa värikkäämmiltä.

Taloustiedonanto oli pääosin samansisältöinen kuin edellisessä kokouksessa eli erinäisten jo aiemmin mainittujen syiden vuoksi Oulun velkaantuminen 2017 kuluessa on ollut vähäistä toisin kuin aikanaan tehty talousarvio 2017 oletti. Keskustelussa toistettiin käytännössä samat vasemmiston ja kokoomuksen mielipiteet kuin edellisessä kokouksessa ja saman vielä esitettävän seuraavassakin valtuuston kokouksessa, todennäköisesti samojen valtuutettujen toimesta. Repetitio est mater studiorum.

Veroprosentteja käsiteltäessä äänestettiin ainoastaan koskien rakentamattomien rakennusalueiden kiinteistöveroprosenttia. Vihreät ja Sosiaalidemokraatit halusivat muutosta kaupunginhallituksen esitykseen uudella kolmen prosentin kiinteistöverolla näille alueille. Itse äänestin muutosta vastaan samoin kuin koko Keskustan valtuustoryhmä. Käytin myös lyhyen verorasituksen nostoa vastustavan puheenvuoron. Oulussa rakentamattomat rakennuspaikat sijaitsevat pääosin alueilla, joihin rakentamisen kiinnostus on yleisesti ottaen vähäistä. Tällöin vero ei toimi rakennustoimintaan kannustavana toimenpiteenä, toisin kuin muutoksen esittäjät virheellisesti asiaa perustelivat. Muutosesityksessä kyse olisi tosiasiallisesti ollut siitä, että talousongelmien ratkaisuna jälleen kerran kädet pistetään syvemmälle veronmaksajien taskuun.   Valtuuston iso enemmistö vastusti äänestyksessä tätä uutta veroa. Välihuudoissa hävinnyt osapuoli halusi koplata tätä asiaa muun muassa yksityisteiden valaisu- ja aurausavustukseen.

Varhaiskasvatuspalvelujen raportin yhteydessä keskusteltiin pitkään ideologissävytteisestä ongelmasta eli yksityisen päivähoidon osuudesta Oulussa ja siihen liittyvistä enemmänkin teoreettistasoisista murheista. Myös tämä teema on ehtinyt toistua useampaan otteeseen valtuuston kokouksissa.

Tämän valtuustokauden perinnettä noudattaen äänestettiin kertaalleen suljetuin lipuin henkilövalinnasta eli tällä kertaa sivistys- ja kulttuurilautakunnan uudesta varajäsenestä.

Kaksi kannatettavaa kaavamuutosta hyväksyttiin valtuuston kokouksen viimeisinä pykälinä. Ensimmäisessä muutoksessa Puistokadun ja Kirkkokadun kulmauksesta puretaan pois vanha betonielementtirakennus ja se korvataan korttelia reunustavalla uudisrakennuksella. Tämä osaltansa jatkaa hyvää korttelien tiivistämistavoitetta Oulun ruutukaava-alueella.

Toinen kaavamuutos koski isompaa kokonaisuutta Taka-Lyötyn aukiolla, jossa aiempi huonekaluliikkeiden laaja pysäköintialue korvataan asuntorakentamisella. Tämä kaavamuutos liittää Caritas -korttelin ja Kalevan vielä kesken olevan uudisrakentamisalueen kaupunkimaisella tiiviillä asutuksella. Leevi Madetojan kadun karu asfalttikenttä muuttuu uuden kaavan myötä kaupungin näköiseksi kortteliksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Eikö siihen tulekkaan parkkitaloa?

Vai sekä että, siis mitähän tämä tarkottikkaan:

"Toinen kaavamuutos koski isompaa kokonaisuutta Taka-Lyötyn aukiolla, jossa aiempi huonekaluliikkeiden laaja pysäköintialue korvataan asuntorakentamisella. Tämä kaavamuutos liittää Caritas -korttelin ja Kalevan vielä kesken olevan uudisrakentamisalueen kaupunkimaisella tiiviillä asutuksella. Leevi Madetojan kadun karu asfalttikenttä muuttuu uuden kaavan myötä kaupungin näköiseksi kortteliksi."

Käyttäjän JuhoTuominen kuva
Juho Tuominen

Asukaspysäköinti järjestetään aukiolle kaavamuutosten mukana tulevien uudisrakennusten yhteyteen.

Madetojan salin paikoituksen osalta kaupungilla on rakentamatta yli 150 ns. velvoitepysäköintipaikka, jotka rakennetaan alueelle jatkossa. Toteutustapa on vielä mietinnässä eli siitä ei ole tehty täsmällisempää esitystä. Oletan useamman eri vaihtoehdon olevan toteuttamiskelpoisia ratkaisuja.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Siis se parkkatalohomma on muutettu? Minnehan Madetojan salhiin tulijat parkkeeraa, entä huonekalukauppojen asiakkaat? Entä asukhaitten viehraat?

Sori eikä kuulu tähän plokkiin, mutta siis asiasta toisseen, kummastelen näin ihanassa kaupungissa on semmonen iso palanu rotisko eli Limmin talo talousrakennuksineen sielä kauhniin meren rannalla, Rommakkotien päässä, vuesta toisseen. Ihmetyttää ja jotenki surettaa lastenlasten kans käytän koiraa sielä koirapuistossaa ja näky on hurja ja kurja ja sielä koululaiset näyttää seikkailevan, aika vaarallistako on niin korkeaki.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Mukavaa lukea näkemyksiä valtuuston toiminnasta useammastakin näkövinkkelistä, kiitos tästä. Vieläkö muuten olet Sivakan näkymistä omistajapoliittisten linjausten osalta samaa mieltä mitä kesällä tänne kirjoitit? Se oli hyvä kirjoitus.

Käyttäjän JuhoTuominen kuva
Juho Tuominen

Olen edelleen samaa mieltä asiasta eli en pidä viisaana tuoton hakemista sosiaalisesta asuntotuotannosta aiemmin mainitsemillani perusteilla.

Jos veikata pitää tämän asian etenemistä niin oletan edustavani valtuustossa vähemmistöä mielipiteeni kanssa.

Toimituksen poiminnat